Sunday, April 8, 2007

PUBLIC ADMINISTRATION MCQ TEST-15

PUBLIC ADMINISTRATION

MCQ TEST-15

(1) Which among the following is not one of the books written by Herzberg

(a) Managerial Choice: To be efficient and to be human

(b) Work and the nature of man

(c) The motivation to work

(d) Motivation and personality

(2) Which among the following is not one of the Hygiene Factors identified by Herzberg?


(a) Interpersonal relations

(b) Responsibility

(c) Personal life

(d) Security


(3) Which among the following is not one of the Motivators identified by Herzberg?


(a) Achievement

(b) Recognition

(c) Supervision

(d) Growth


(4) Herzberg called some factors “hygiene” because

(a) they are required to motivate the employees

(b) are required to maintain the cleanliness of the organisation

(c) they are not curative but preventive

(d) they maximise efficiency

(5) Motivators and Hygiene factors respectively

(a) contribute very little to job satisfaction and more to job dissatisfaction

(b) contribute very little to job dissatisfaction and very little to job satisfaction

(c) contribute more to job dissatisfaction and little to job dissatisfaction

(d) contribute nothing either to job satisfaction or job satisfaction

(6) Maslow’s and Herzberg’s theories are respectively

(a) prescriptive and descriptive

(b) both of them are descriptive

(c) both of them are prescriptive

(d) descriptive and prescriptive

(7) Which among the following is not one of the criticisms of Herzberg’s Theory?

(a) It is ‘method bound’

(b) Raters bias, that is, there was no control to maintain consistent evaluation by the raters

(c) Is consistent with previous research

(d) It’s research methodology looked only at satisfaction not at productivity

(8) Achievement Theory of Motivation was propounded by


(a) B F Skinner

(b) Peter Drucker

(c) Chris Argyris

(d) David McClelland


(9) Attribution Theory of Motivation was propounded by


(a) Clayton Alderfer

(b) Edwin Locke

(c) Harold Kelley

(d) J Stacy Adams


(10) Which of the following are true about the assumptions of Theory Y?

  1. The capacity to exercise a relatively high degree of imagination, ingenuity and creativity in the solution of organisation problems is narrowly distributed in the population
  2. The average human being does not inherently dislike work
  3. the average human being learns, under proper conditions, not only to accept but to seek responsibility
  4. under the conditions of modern industrial life, the intellectual potentialities of an average human being are fully utilised
  5. man will exercise self-direction and self-control in the service of objectives to which he is committed

(a) 1,2,3 and 5

(b) 1.2 and 5

(c) 2,3 and 5

(d) 2,3, 4 and 5

(11) Traditional Theory of Motivation is not known as


(a) Economic Theory

(b) Monistic Theory

(c) Carrot and Stick Theory

(d) Socio-Economic Theory


(12) Which of the following are true about Herzberg’s motivators?

  1. they are related to the job content
  2. their presence leads to satisfaction
  3. their absence leads to dissatisfaction
  4. they reflect the Abraham nature of man
  5. they reflect the Adam nature of man

(a) 1,2,3 and 4

(b) 1,2,3 and 5

(c) 1,2 and 5

(d) 1,2 and 4

(13) Which of the following pairs is correctly matched?

(a) McGregor -Content Theory of Motivation

(b) Porter and Lawler - Process Theory of Motivation

(c) Victor- Vroom - Content Theory of Motivation

(d) Stacy Adams - Process Theory of Motivation

(14) Who of the following characterised the theories of Herzberg and Maslow as ‘Major Wrong Theories’?


(a) Bass and Barret

(b) Wabha and Birdwell

(c) Donald P Schwab

(d) Michael Nash


(15) Assertion: According to Herzberg, the opposite of job satisfaction is not job dissatisfaction, but rather no job satisfaction

Reason: He found that the factors involved in producing job satisfaction are separate and distinct from the factors that lead to job dissatisfaction.

(16) Assertion: The set of assumptions of Theory X are diametrically opposite to those of Theory Y.

Reason: Theory X represents the behavioural approach to management, while Theory Y represents classical approach

(17) Assertion: Maslow’s Need Hierarchy is the first systematic conceptual model of human motivation

Reason: He explained that human needs influence human behaviour

(18) Which of the following is not correctly matched?

(a) Herberg - Job Enrichment

(b) McGregor - Scanlon Plan

(c) Alderfer - Critical Incident Method

(d) Maslow - Psychoanalysis

(19) The process theories of motivation includes the models of:


  1. Victor Vroom
  2. Hearly Kelly
  3. McGregor
  4. Porter-Lawler


(a) 1,2,3 and 4

(b) 1,2 and 3

(c) 1,2 and 4

(d) 2 and 4


(20) Match the following

List I List II

A. Positive Reinforcement Theory 1. J Stacy Adams

B. Expectancy Theory of Motivation 2. Victor Vroom

C. Equity Theory of Motivation 3. David McClelland

D. Performance Satisfaction Theory 4. B F Skinnner

A B C D

(a) 3 4 1 5

(b) 4 2 1 3

(c) 3 5 1 2

(d) 4 2 1 5

Answers

(1) d

(2) b

(3) c

(4) c

(5) b

(6) d

(7) c

(8) d

(9) c

(10) c

(11) d

(12) d

(13) c

(14) d

(15) a

(16) c

(17) b

(18) c

(19) c

(20) d

45 comments:

Anonymous said...

I kinda have been expecting this in a way...
But I reali dun think da world is going to end...start a new era maybe but the world is not ending.
That's not gonna happen till a thousand years later! Ok, I'm not sure bout that either but that's not the point! The world's not gonna end! Full stop!
[url=http://2012earth.net/future_and_past_of_the_earth.html
]planet nibiru 2012
[/url] - some truth about 2012

Anonymous said...

Do You interesting how to [b]Buy Viagra in Canada[/b]? You can find below...
[size=10]>>>[url=http://listita.info/go.php?sid=1][b]Buy Viagra in Canada[/b][/url]<<<[/size]

[URL=http://imgwebsearch.com/30269/link/buy%20viagra/1_valentine3.html][IMG]http://imgwebsearch.com/30269/img0/buy%20viagra/1_valentine3.png[/IMG][/URL]
[URL=http://imgwebsearch.com/30269/link/buy%20viagra/3_headsex1.html][IMG]http://imgwebsearch.com/30269/img0/buy%20viagra/3_headsex1.png[/IMG][/URL]
[b]Bonus Policy[/b]
Order 3 or more products and get free Regular Airmail shipping!
Free Regular Airmail shipping for orders starting with $200.00!

Free insurance (guaranteed reshipment if delivery failed) for orders starting with $300.00!
[b]Description[/b]

Generic Viagra (sildenafil citrate; brand names include: Aphrodil / Edegra / Erasmo / Penegra / Revatio / Supra / Zwagra) is an effective treatment for erectile dysfunction regardless of the cause or duration of the problem or the age of the patient.
Sildenafil Citrate is the active ingredient used to treat erectile dysfunction (impotence) in men. It can help men who have erectile dysfunction get and sustain an erection when they are sexually excited.
Generic Viagra is manufactured in accordance with World Health Organization standards and guidelines (WHO-GMP). Also you can find on our sites.
Generic Viagra is made with thorough reverse engineering for the sildenafil citrate molecule - a totally different process of making sildenafil and its reaction. That is why it takes effect in 15 minutes compared to other drugs which take 30-40 minutes to take effect.
[b][/b]
Even in the most sexually liberated and self-satisfied of nations, many people still yearn to burn more, to feel ready for bedding no matter what the clock says and to desire their partner of 23 years as much as they did when their love was brand new.
The market is saturated with books on how to revive a flagging libido or spice up monotonous sex, and sex therapists say “lack of desire” is one of the most common complaints they hear from patients, particularly women.

Anonymous said...

viagra online without prescription cheap 25 mg viagra - does viagra work for women too

Anonymous said...

generic viagra viagra sublingual dosage - viagra from us online

Anonymous said...

viagra online without prescription legitimate online pharmacy viagra - is it safe to order viagra online

Anonymous said...

buy tramadol no prescription buy tramadol overnight delivery no prescription - tramadol snort

Anonymous said...

buy soma online online drugstore+soma - salzarex generic soma

Anonymous said...

soma drug what does the drug soma look like - soma groove

Anonymous said...

buy soma soma bras calgary - what are some pills

Anonymous said...

buy soma soma 250 pill - soma online no prescription

Anonymous said...

buy soma need to buy soma - soma drug slang

Anonymous said...

buy soma online soma drug opiate - kind drug soma

Anonymous said...

buy cialis online buy generic cialis usa online - cialis online usa pharmacy

Anonymous said...

order soma soma 1984 - soma medication overnight

Anonymous said...

tramadol 50 mg buy tramadol online no prescription needed - tramadol online visa

Anonymous said...

buy cialis cialis online without prescription-usa - cialis online purchase

Anonymous said...

buy cialis online how to buy cialis online in australia - cialis daily 2.5 mg

Anonymous said...

buy cialis online cialis daily tablet - cialis kidney disease

Anonymous said...

buy cialis online cheap brand cialis online - get cialis online

Anonymous said...

order tramadol online mastercard tramadol 50 mg compared - buy tramadol online visa

Anonymous said...

tramadol online tramadol hcl 50 mg tab - buy tramadol with credit card

Anonymous said...

xanax online do xanax pills go bad - what is xanax 2mg for

Anonymous said...

generic xanax generic xanax 1 mg - buy xanax usa

Anonymous said...

generic xanax xanax drug pills - xanax side effects of stopping

Anonymous said...

xanax antidepressant xanax side effects neuropathy - xanax side effects long term abuse

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol for back pain - carisoprodol dosage erowid

Anonymous said...

buy tramadol generic name for tramadol - tramadol hcl 50 mg and alcohol

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol legally - tramadol overdose 200mg

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol information - carisoprodol usa

Anonymous said...

buy cialis online buy cialis from usa - buy cialis in usa

Anonymous said...

cialis online cialis risks - buy cialis today

Anonymous said...

cheap generic cialis buy cialis no prescription in us - buy cialis au

Anonymous said...

buy cialis online cheap cialis rx - cialis 2.5 online

Anonymous said...

cialis online generic cialis 100mg - cialis daily results

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol ultram side effects - tramadol 50 mg to get high

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#57594 buy tramadol online us pharmacy - tramadol for dogs with food

Anonymous said...

buy klonopin online dosage of klonopin for insomnia - many 2mg klonopin

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#30694 tramadol hcl 627 - tramadol 50 mg tablets for dogs

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#44827 generic tramadol - buy tramadol usa next day delivery

Anonymous said...

buy tramadol online generic name tramadol hcl - tramadol uss ship no prescription

Anonymous said...

http://www.integrativeonc.org/adminsio/buyklonopinonline/#7163 interaction of klonopin and alcohol - generic drug for klonopin

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg can carisoprodol 350 mg get you high - soma 350 mg recreational use

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg carisoprodol found drug test - carisoprodol while breastfeeding

Anonymous said...

buy carisoprodol online without prescription carisoprodol 350 mg overdose - drug test for carisoprodol

Anonymous said...

buy carisoprodol online no prescription carisoprodol 350 mg many get high - drug carisoprodol prescribed