Monday, March 12, 2007

PUBLIC ADMINISTRATION MCQ TEST-7

PUBLIC ADMINISTRATION

MCQ TEST-7

(1) Which one of the following is incorrectly matched?

(a) In-service training – Indian Institute of Public Administration

(b) Background Training – Income Tax Training School

(c) Induction Training – Institute of Secretariat raining and Management

(d) Orientation Training – National Institute Rural Development

(2) Match List I with List II and select the correct answer:
List I List II
A. Weeding Interview 1. It is a device of group discussion invented by the

Americans
B. Selection Procedure 2. used as a supplement to the written examination

Board
C. Group Oral System 3. used to eliminate the unfit candidates from the

written test

D. Viva-voce 4. is an independent method of selection in itself

A B C D

(a) 4 3 2 1

(b) 3 4 1 2
(c) 4 3 1 2

(d) 3 2 4 1

(3) The American concept of civil service neutrality was described by

(a) Second Hoover Commisison

(b) Masterman Committee

(c) Brownlow Committee

(d) First Hoover Commission

(4) Positive Recruitment constitutes:

1. Preventing favouritism in recruitment

2. Maximising mobilisation of best qualified and most able candidates

3. eliminating political influence in recruitment

4. placing the right man on the right job

5. ‘keeping the rascals’ out from the recruitment

(a) 2,3 and 5

(b) 2,3 and 4

(c) 2 and 4

(d) 1,2 and 4

(5) Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :

Assertion (A) : According to Gleen Stahl, unless recruitment policy is soundly conceived, there can be little hope for building a first rate staff.

Reason (R) : He considers recruitment as the cornerstone of the whole public personnel structure.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

(6) Assertion (A) : The classification of services in the United States of America is more scientific than that of the Great Britain.

Reason (R) : In America, the system of position classification prevails as against that of Great Britain wherein the system of rank classification has been adopted.

(7) Which of the following were recommendations of the Fulton Committee?

1. Generalism

2. Unified grading structure

3. specialism

4. professionalism

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 2,3 and 4

(b) 2 And 3

(c) 1 and 3

(d) 1 and 2

(8) Consider the following statements:

1. Functional classification was recommended by the Fifth Pay Commission

2. Position Classification results in uniform treatment for promotions

3. for recruitment to the existing three All India Services, the UPSC is involved only with the recruitment through open competition examinations.

Which of the statements are true?

(a) 1 and 3

(b) 1,2 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1 and 2

(9) Which one of the following is NOT one of the administrative reform initiatives of the Union Government?

(a) The constitution of a Working Group on Right to information and Transparency to draft legislative proposals.

(b) Steps to initiate the formulation of Citizens', Charter by a number of Central Ministries and Departments with public interface, and the introduction of various citizen friendly procedures and decentralised services by Railways, Posts, Telecom, Petroleum Ministry, Customs and Excise, Income Tax, etc.

(c) Constitution of an Expert Group for drawing up short term and long term plans for the computerisation of Government operations and the provision of services. to the public, and steps already taken for computerisation in many Ministries.

(d) State scheme for the computerisation of land records, digitisation of village cadastral maps, and consolidation of land holdings, with substantial benefits to cultivators, revenue administration, agricultural operations etc.

(11) Which among the following is NOT a feature of Indian Constitution?

(a) Supremacy of the Parliament

(b) Independent judiciary

(c) Flexibility and rigidity

(d) Independent judiciary

(12) A. Article 16 (2) 1. No person shall be deprived of his property save by the authority of law.

B. Article 29(2) 2. No person can be discriminated against in the matter of public appointment on the ground of race, religion or caste.

C. Article 30(1) 3. All minorities whether based on religion or language shall have the fundamental right to establish and administer educational institutions of their choice

D. Article 31(1) 4. No citizen shall be denied admission into any educational institution maintained by the State or receiving state aid, on grounds of religion, race, caste, language or any of them.

(a) A-2 B-4 C-3 D-1

(b) A-3 B-1 C-2 D-4

(c) A-2 B-1 C-3 D-4

(d) A-3 B-4 C-2 D-1

(13) Which one of the following statements is correct?

(a) The Constituent Assembly of India was elected to the Provincial Assemblies in the year 1946.

(b) Jawaharlal Nehru, M A Jinnah and Sardar Vallabhai Patel were members of the Constituent Assembly of India

(c) The First Session of the Constituent Assembly of India was held in January 1947

(d) The Constitution of India was adopted on 26th January, 1950

(14) The basic structure theory of the Constitution of India implies that

(a) certain features of the Constitution are so essential that they cannot be abrogated

(b) fundamental rights cannot be abridged or taken away

(c) the Constitution cannot be amended except in accordance with the procedure prescribed in Art. 368

(d) the Preamble of the Constitution cannot be amended for it is not a part of the Constitution and at the same time represents its real spirit

(15) Who among the following became the Prime Minister without being earlier the
Chief Minister of a State?

1. Morarji Desai

2. Chandrasekar

3. V P Singh

4. Charan Singh

5. Manmohan Singh

(a) 1,2 and 4

(b) 2,3 and 5

(c) 2 only

(d) 2 and 5

(16) Which one of the following is not explicitly stated in the Constitution of India but followed as a convention?

(a) The Finance Minister is to be a Member of the Lower House

(b) The Prime Minister has to resign if he loses majority in the Lower House

(c) All the parts of India are to be represented in the Council of Ministers

(d) In the event of both the President and the Vice President demitting office simultaneously before the end of their tenure the Speaker of the lower House of the Parliament will officiate as the President

(17) Which of the following statements is correct?

The Prime Minister of India

(a) is free to choose his minister only from among those who are members of either House of the Parliament

(b) can choose his cabinet colleagues after due counselling by the President of India in this regard

(c) has full discretion in the choice of persons who serve as ministers in his cabinet

(d) has only limited powers in the choice of his cabinet colleagues because of the discretionary powers vested with the president

(18) . Match List I with List Ii and select the right answer.

List I List II

(Functionaries) (Oaths or affirmations)

A. President of India 1. Secrecy of Information

B. Judges of SC 2. Faithful Discharge of duties

C. Members of Parliament 3. Faith and allegiance to the Constitution

D. Minister for Union 4. Upholding the constitution and the law

(a) A-3 B-4 C-1 D-2

(b) A-4 B-3 C-2 D-1

(c) A-3 B-4 C-2 D-1

(d) A-4 B-3 C-1 D-2

(19) Match the following.

List I List II

A. article 54 1. Appointment of the Prime Minister and the ministers

B. Article 75 2. Election of the President of India

C. Article 17 3. Freedom to attend at religious instruction or worship

religious instruction or worship

D. Article 28 4. Prohibits practice of untouchability

(a) A-2 B-1 C-3 D-4

(b) A-2 B-1 C-4 D-3

(c) A-1 B-2 C-3 D-4

(d) A-1 B-2 C-4 D-3

(20) Consider the following statements:

1. The joint sitting of the two houses of the Parliament in India is sanctioned under Article 108 of the Constitution

2. the first joint sitting of Lok Sabha and Rajya Sabha was held in the year 1961

3. The second joint sitting of the two Houses of Indian Parliament was held to pass the Banking Service Commission (Repeal) Bill.

Which of these statements is correct?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1,2 and 3

Answers

(1) b

(2) b

(3) d

(4) c

(5) b

(6) a

(7) a

(8) d

(9) d

(10) a

(11) a

(12) a

(13) a

(14) a

(15) d

(16) b

(17) c

(18) c

(19) b

(20) d

2 comments:

nanda kishore said...

Sir,

This is a splendid job done by you for the benefit of all UPSC aspirants. I feel this immensely useful. Please continue the good work and guide us.

Thank You
Kishore

sriram srirangam said...

Thanks a lot Nanda kishore .